Pàgines

dimarts, 8 de maig del 2012

Curiositat "Eureka"

Un dels vostres comentaris s'inicia així "Eureka" i d'on prové aquesta expressió??? Idoi anem a veure-ho!!!

Aquesta expressió fou pronunciada per Arquímedes (aprox. 287a C. - aprox 212 a C). Es coneixen moltes anècdotes de la seva vida, però poc de la seva autenticitat. Una d'elles conta que Arquímedes, matemàtic grec, enginyer, físic, inventor i astrònom, vivia a la ciutat de Siracusa, Sicília. Aquesta ciutat estava patint una espècie d'Edat d'Or. El seu rei, Hieron II, va encomanar a un orfebre que li fes una corona d'or pur, i per això li va donar un lingot d'or.
Quan la va tenir feta va tenir el presentiment que aquell orfebre es podria haver quedat part de l'or i en el seu lloc haver-hi posar plata o coure. Per llevar-se aquest mal de cap que li produia el pensament va fer cridar Arquímedes.
-" Vull que em diguis si aquesta corona és feta d'or pur, i no vull que l'espatllis per esbrinar-ho"
- "No hi ha manera el meu rei si no es destrueix la corona"
 -"Idoi la cerques!"
Arquímedes va collir i va anar a banyar-se. Quan es ficava dins l'aigua va veure com aquesta es desplaçava cap a fora i es va adonar del que estava passant!!!!

Va pegar un bot de la banyera, ni tan sols es va vestir i va córrer pels carrers de Siracusa cridant "Eureka, Eureka" (en grec, ho he trobat, ho he trobat).

A veure si qualcú és capaç de dir-me què era el que havia trobat!!!! Quina era la solució al seu problema???

Problema obert a tots, però sobretot... físics de 4rt, a pensar!!!!